Når du skal sælge din bolig, kan du med fordel vælge at lade en certificeret BOLIGadvokat hjælpe dig med indgåelse af formidlingsaftalen med ejendomsmægler, således at du får fuld klarhed over det juridiske indhold af din kontrakt med ejendomsmægleren. Samtidig får du en professionel vurdering af de aftalemæssige vilkår og den pris, ejendomsmægler beregner sig for at bistå dig med opgaven.
En certificeret BOLIGadvokat kan f.eks. hjælpe dig med opdeling af ejendomsmæglers ydelser i obligatoriske ydelser og tilvalgsydelser herunder vurdere, hvilke tilvalgsydelser der er nødvendige, forhandling af honorar, gennemgang af salgsbudget, særlige aftalevilkår, eventuelle bonusaftaler og øvrige vilkår for salgsopgaven. Hvis du kun har behov for hjælp fra en certificeret BOLIGadvokat i mere begrænset omfang, kan dette naturligvis også aftales. I det følgende kan du læse mere om alt det, som medlemmerne fra Danske BOLIGadvokater kan hjælpe dig med, hvis du vil indgå formidlingsaftale med en ejendomsmægler.
Du kan vælge at lade BOLIGadvokaten hjælpe dig med alle led i bolighandlen – det er dog ikke alle BOLIGadvokater som påtager sig selve salgsarbejdet.
Begynd eventuelt med et uforpligtende gratis formøde – telefonisk eller personligt – og hør nærmere om sælgerrådgivning.
Lov om formidling af fast ejendom indeholder retningslinjer for obligatoriske ydelser, som ejendomsmægler skal levere for sælger. Derudover kan ejendomsmægler tilbyde tilvalgsydelser i henhold til loven. BOLIGadvokaten rådgiver dig om omfanget af de obligatoriske ydelser og gennemgår de af ejendomsmægler tilbudte tilvalgsydelser således, at det kan afklares, om samtlige tilvalgsydelser er interessante for dig.
BOLIGadvokaten rådgiver nærmere om de kontraktlige forpligtelser i forhold til formidlingsaftalens varighed, herunder hvilke muligheder der er for forlængelse. Der orienteres også om mulighederne for opsigelse af formidlingsaftalen og vilkårene herfor. I forbindelse med formidlingsaftalens varighed rådgives også om dine forpligtelser i forhold til aftalen, og i hvilke situationer ejendomsmægler kan påberåbe sig misligholdelse og følgerne af en sådan misligholdelse.
BOLIGadvokaten gennemgår ejendomsmæglers vederlag og foretager rådgivning omkring det samlede honorar i forhold til de aftalte ydelser. Såfremt der er indgået særlige incitamentsaftaler, vil BOLIGadvokaten eksemplificere disse aftaler samt orientere om fordele og ulemper herunder foretage beregning af ejendomsmæglerens samlede vederlag efter udbetalt bonus.
BOLIGadvokaten kan endvidere rådgive omkring sælgers ansvar i forbindelse med salg af fast ejendom, herunder om sælgers forpligtelse til loyalt at oplyse om kendte forhold om ejendommen. Mulighederne for fraskrivelse af sælgers 10-årige ansvar i henhold til lov om omsætning af fast ejendom ved udarbejdelse af tilstandsrapport samt el-installationsrapport, indhentelse af forsikringstilbud og tilbud om betaling af 50 % af præmien vil der også blive rådgivet omkring.
I forbindelse med rådgivning omkring sælgers mulighed for fraskrivelse af 10-årigt mangelsansvar vil der også blive rådgivet om sælgers rettigheder i forhold til bestilling af byggeteknisk gennemgang af ejendommen i forbindelse med udarbejdelse af tilstandsrapport og el-installationsrapport.
BOLIGadvokaten vil endvidere rådgive omkring lov om fremme af energibesparelse af bygninger herunder sælgers levering af energimærkning. I rådgivningen vil tillige indgå muligheden for genbrug af allerede eksisterende energimærkerapport.
De af ejendomsmæglers opstillede individuelle vilkår for formidlingsaftalen vil blive nøje gennemgået af BOLIGadvokaten, der vil rådgive omkring de enkelte forhold i forhold til sælgers udbytte og forpligtelser.
Ejendomsmæglers oplæg til markedsføring og medieplan for salg af ejendommen, herunder vederlaget for dette, vil blive gennemgået i forhold til afklaring om mediepakkens omfang samt afklaring af værdien for sælger af det tilbudte.
Formidlingsaftalens eventuelle vilkår om berigtigelse af handlen vil blive gennemgået af BOLIGadvokaten herunder oplysninger om, hvorvidt omkostningerne til berigtigelsen afholdes af køber eller sælger og fordele/ulemper forbundet med ejendomsmæglers oplæg herom. Såfremt formidlingsaftalen lægger op til, at ejendomsmægler berigtiger handlen, rådgives der om muligheden for at lade BOLIGadvokaten foretage berigtigelsen af handlen i form af tinglysning af skødet og udarbejdelse af refusionsopgørelsen i stedet for ejendomsmægler.
Såfremt du har indhentet tilbud fra flere mæglere, vil der i rådgivningen indgå en sammenligning af mæglernes tilbud og en drøftelse af disse med henblik på at du bedre kan tage stilling til valg af ejendomsmægler.
Ifølge Danmarks Statistik findes der cirka 200.000 olietanke i Danmark. Sker der et olieudslip, kan det blive en dyr affære, hvis olietanken og rørsystemet ikke lever op til de fastsatte regler og krav. I så fald skal køber selv betale for at få fjernet den forurening, der er opstået.
Læs mere
I løbet af 2023 ruller staten de nye ejendomsvurderinger ud over hele landet. En vurdering, der baserer sig på ukorrekt data og med eventuelle efteropkrævninger eller udbetalinger til boligejere - også selvom de ikke har ejet ejendommen i dele eller hele udligningsperioden.
Læs mere
Danske BOLIGadvokater er stærkt utilfredse med Skatteministerens svar og holdning til de mange negative effekter af den mangelfulde implementering af nyt ejendomsvurderingssystem
Læs mere
DR’s ’’Kontant’’ præsenterer seneste eksempel på et konkursramt byggefirma, der har efterladt intetanende forbrugere uden hverken drømmebolig eller deres penge. Det nuværende marked har fået mange bygge- og typehusfirmaet i knæ og skaber et risikofyldt farvand for forbrugere, som risikerer at komme i klemme. Grundig forberedelse i samarbejde med en advokat er nøglen til større sikkerhed, udtaler Danske BOLIGadvokater.
Læs mere
Lokalplaner og servitutter kan være en klods om benet, når drømmeboligen skal realiseres. Mange boligkøbere ikke er tilstrækkeligt godt oplyst om gældende servitutter og lokalplaner, der kan være begrænsende for både ejendommens anvendelse, udseende og købers råderet. Søg uvildig juridisk rådgivning, inden købsaftalen underskrives, lyder rådet fra Danske BOLIGadvokater.
Læs mere
Særligt førstegangskøbere fravælger ofte en advokat, når de skal ud på boligmarkedet. Ofte til fordel for køberrådgivere. Men det er at snyde sig selv, mener Danske BOLIGadvokater, som påpeger, at salæret til en køberrådgiver i mange tilfælde er det samme eller større end salæret til en advokat, der kan yde uafhængig rådgivning om både jura, økonomi og med bred praktisk erfaring om boligkøb.
Læs mere
Man bør altid holde et vågent øje med de mange forskellige udgifter, der er forbundet med at sælge sin bolig hos en ejendomsmægler. Gebyret for indhentning af en ejendomsdatarapport koster f.eks. ofte det firdobbelte. Fortjenesten ryger direkte i lommen på mægler.
Læs mere
Antallet af førstegangskøbere, der vælger advokatforbeholdet til, er få sammenlignet med anden- og tredjegangskøbere. Fravalget af juridisk rådgivning kan dog blive en dyr fornøjelse, hvis der dukker uforudsete overraskelser op efter købsaftalen er underskrevet. Et advokatforbehold giver boligkøbere en gratis mulighed for at fortryde.
Læs mere
De seneste år har mange danskere valgt at samarbejde med et typehusfirma, når drømmen om en ny bolig skal realiseres. Den seneste tids prisstigninger giver dog mange typehusfirmaer problemer med at holde sig oven vande. Som husbygger bør man nøje overveje alle tænkelige scenarier, advarer Danske BOLIGadvokater. Både før, under og efter selve byggeprocessen.
Læs mere
Inflation og renter forventes at fortsætte deres himmelflugt. For mange boligejere kan det være en fordel at omlægge realkreditlånet for at stå bedst muligt i en tid, hvor alting bliver dyrere.
Læs mere
Der stilles ikke store krav til titlen som køberrådgiver. Enhver kan tilbyde køberrådgivning uanset faglig baggrund, og man skal som forbruger være på vagt, når man søger hjælp til boligkøbet. De manglende krav resulterer i flere køberrådgivere, der mangler juridisk og praktisk viden om boligkøb.
Læs mere
Den nuværende energikrise med op til tredoblede priser har fået mange boligejere til at gentænke deres energikilde og energiforbrug. Mange boligejere er dog ikke klar over hvilke overvejelser, man bør gøre sig eller hvilke tilladelser, der kræves for at kunne etablere en varmepumpe, solceller eller en husstandsvindmølle. Danske BOLIGadvokater kommer med gode råd.
Læs mere
Forbrugerombudsmanden har netop afgjort, at fire ejendomsmæglere, fire elselskaber og et software selskab har handlet i strid med markedsføringsloven og forbrugeraftaleloven. Fordi de fejlagtigt og svigagtigt har vildledt boligkøbere til at underskrive et bilag til købsaftalen om persondata, som i virkeligheden var en ny el-aftale.
Læs mere
Når man køber en bolig, følger der en hustypebeskrivelse med som supplement til tilstandsrapporten. Hustypebeskrivelsen giver indblik i de typiske fejl og mangler ved lignende boliger fra samme tidsperiode. Men de færreste er klar over, at ejerskifteforsikringen ikke dækker skader, som køber burde have kendskab til.
Læs mere
”Det er kommunen, som er ansvarlig for opdatering af Bygnings- og Boligregistret (BBR). Men det er dit ansvar som ejer, at oplysningerne om din ejendom i BBR er korrekte. Kommunen kan give en bøde på op til 5.000 kr., hvis du ikke indberetter oplysninger til BBR indenfor den gældende tidsramme, eller hvis du angiver forkerte oplysninger”, skriver Erhvervsstyrelsen på boligejer.dk.
Læs mere
Flodvej 73, C Smørumnedre
2765 Smørum
Ifølge Danmarks Statistik findes der cirka 200.000 olietanke i Danmark. Sker der et olieudslip, kan det blive en dyr affære, hvis olietanken og rørsystemet ikke lever op til de fastsatte regler og krav. I så fald skal køber selv betale for at få fjernet den forurening, der er opstået.
Læs mere
I løbet af 2023 ruller staten de nye ejendomsvurderinger ud over hele landet. En vurdering, der baserer sig på ukorrekt data og med eventuelle efteropkrævninger eller udbetalinger til boligejere - også selvom de ikke har ejet ejendommen i dele eller hele udligningsperioden.
Læs mere
Danske BOLIGadvokater er stærkt utilfredse med Skatteministerens svar og holdning til de mange negative effekter af den mangelfulde implementering af nyt ejendomsvurderingssystem
Læs mere
DR’s ’’Kontant’’ præsenterer seneste eksempel på et konkursramt byggefirma, der har efterladt intetanende forbrugere uden hverken drømmebolig eller deres penge. Det nuværende marked har fået mange bygge- og typehusfirmaet i knæ og skaber et risikofyldt farvand for forbrugere, som risikerer at komme i klemme. Grundig forberedelse i samarbejde med en advokat er nøglen til større sikkerhed, udtaler Danske BOLIGadvokater.
Læs mere
Lokalplaner og servitutter kan være en klods om benet, når drømmeboligen skal realiseres. Mange boligkøbere ikke er tilstrækkeligt godt oplyst om gældende servitutter og lokalplaner, der kan være begrænsende for både ejendommens anvendelse, udseende og købers råderet. Søg uvildig juridisk rådgivning, inden købsaftalen underskrives, lyder rådet fra Danske BOLIGadvokater.
Læs mere