Har du et juridisk spørgsmål, kan du sende det til Danske BOLIGadvokaters brevkasse, som besvares af medlemmer af Danske BOLIGadvokater.
Alle spørgsmål, der besvares, bringes i anonymiseret form.
Danske BOLIGadvokater forbeholder sig ret til selv at vælge, hvilke spørgsmål der besvares og offentliggøres.
Alle besvarelser er af generel karakter, og kan ikke erstatte specifik og individuel rådgivning.
Vi har opdelt spørgsmålene i 13 kategorier, så du hurtigt kan se, om andre allerede har spurgt om det, du har i tankerne.
Ved indsendelse til brevkassen accepterer du, at dit spørgsmål samt dine kontaktoplysninger sendes til et af de medlemmer af Danske BOLIGadvokater, som bistår med at besvare brevkassen. Spørgsmål/svar slettes senest efter 10 år.
Med venlig hilsen
Danske BOLIGadvokater
11.03.2025 09:38:31
Spørgsmål:
Hej Min mors veninde vil gerne at min mand og jeg kan købe hendes lejlighed når hun en dag skal på plejehjem. Vi er ikke i familie. Kan hun selv sætte prisen eller skal den sælges til den offentlige vurdering minus 20%? Hun ønsker ikke at give den væk da hun gerne vil have pengene går til Læger uden Grænser
Svar:
Som jeg forstår det, så er i ikke i familie med sælger. Så kan man ikke bruge reglerne om offentlig vurdering fratrukket 20 % (Værdiansættelsescirkulæret).
Derfor kan sælger frit sætte prisen på den pågældende lejlighed. Jeg forudsætter at der er tale om en ejerlejlighed – og at den ikke er belånt for mere end købesummen.
Med venlig hilsen
Rasmus Lindsten
Advokat, Partner
11.03.2025 09:32:42
Spørgsmål:
Hej! Jeg har fundet et svar fra 8.5.2019 (kl. 15:38) af Thomas Damsholt, som jeg er nysgerrig på, stadig er gældende? Det lyder nogenlunde således: “Må grundejerforeningen/bestyrelsen give bøde/afgift til grundejere, der ikke deltager i fælles arbejdsdag?” Hvis svaret er nej, kan det så evt. tilføjes vedtægterne (såfremt vedtægterne intet nævner om økonomi) på en generalforsamling med 2/3-dele stemmeflertal? Dette giver vel hjemmel jævnfør vedtægter til opkrævning af afgifter til fraværende grundejere?
Svar:
Kære Spørger
Grundejerforeningen/bestyrelsen kan give bøde/afgift til grundejere, der ikke deltager i fælles arbejdsdag, men kun hvis det fremgår af vedtægterne.
Det kan vedtages, men kræver normalt 2/3 flertal.
Med venlig hilsen
Thomas Damsholt
Advokat (H)
11.03.2025 09:26:44
Spørgsmål:
Ejerforeningen har på generalforsamling godkendt brugsretten til et spidsloft. Det er en tidsubestemt brugsret med 30 års opsigelse. Vil det være juridisk korrekt hvis brugsaftalen tinglyses som tillæg til vedtægterne? Eller skal det gøres på en anden måde?
Svar:
Kære Spørger
Det vil være en god idé at tinglyse brugsretten på selve lejligheden, ikke nødvendigvis i vedtægterne.
Med venlig hilsen
Thomas Damsholt
Advokat (H)
11.03.2025 09:23:07
Spørgsmål:
Jeg købte for et år siden et sommerhus. Ejendomsmægler oplyse huset er 50 m 2 og at jeg derfor kunne bygge 16 m2 anneks. Jeg har nu søgt byggetilladelse og fået oplyst at sommerhuset er 58 m2. Jeg har siden opmålt det og det rigtige tal er 55 m2 hvorfor jeg ikke må bygge det anneks jeg har fået tegnet. Jeg har endvidere fået besked på at et skur der står i haven og som jeg lige har fået isoleret og beklædt med ny beklædning ikke er lovligt og skal rives ned. Ejendomsmægler har altså oplyst urigtige tal i forhold til sommerhusets størrelse og mulighed for anneks og tilbageholdt at skuret er ulovligt og skal rives ned. Begge dele forringer mit køb og giver mig øgede udgifter. Hvad er mine rettigheder?
Svar:
Der er umiddelbart tale om en situation, hvor forudsætningerne for dit køb er bristet ligesom du risikerer at lide tab. I en sådan situation kan der være mulighed for at gøre mangelbeføjelser gældende, herunder fx fremsætte krav om erstatning eller afslag i købesummen.
Det er imidlertid nødvendigt med yderligere indsigt i sagen, herunder i den købsaftale du købte på baggrund af, samt indsigt i evt. korrespondance mellem mægler og dig, samt evt. med din køberrådgiver, for at yde dig konkret og korrekt rådgivning, da forholdet også beror på en afvejning af de oplysninger du fik i forbindelse med handlen.
Jeg vil anbefale dig, at tage kontakt til en boligadvokat for at få konkret vejledning og bistand.
Med venlig hilsen
Cecilia Nakskov Veistrup
Advokat (L)
25.02.2025 09:15:27
Spørgsmål:
Vi skal til at bygge hus på egen grund, og vi har hele byggesum på konto i vores bank. Men vores bank anbefaler os at deponere hele summen på byggefirmaets konto, istedet for at lave deponeringskonto i banken. De siger at det er billigere, og at vi har samme garanti begge seder. Er det en kutyme at deponere direkte hos en velrenomeret byggefirma?
Svar:
Tak for dit spørgsmål.
Jeg vil klart anbefale, at der oprettes en deponeringskonto, og at i overfører beløbet dertil.
Jeg vil ikke anbefale, at beløbet overføres til byggefirmaets konto. I tilfælde af byggefirmaets sammenbrud, så kan i risikere, at pengene er mistet.
Der er en omkostning forbundet med at oprette en deponeringskonto, men det er pengene værd at betale for den sikkerhed, som det indebærer.
Med venlig hilsen
Rasmus Lindsten
Advokat, Partner
25.02.2025 09:11:41
Spørgsmål:
Jeg har købt et sommer/fritidshus – Hvor jeg udtrykkeligt gav mægler besked på at alt indbo pånær nogle personlige effekter skulle medfølge Nu viser det sig at alt af værdi stort set er fjernet Hvad hør jeg ?
Svar:
Først og fremmest, så skal du sikre dig, at aftalen om, at indboet skal medfølge, fremgår af købsaftalen og/eller salgsopstillingen for handlen. I denne kan der også fremgå begrænsninger i forhold til, hvad der medfølger i handlen.
Derefter skal du reklamere til mægler/sælger hurtigst muligt ved at sende dem et brev, hvor du gør opmærksom på, at du mener at det aftalte indbo ikke har fulgt med i handlen.
Hvis det ikke anerkendes af mægler/sælger, så vil jeg anbefale, at du kontakter en BOLIGadvokat, der kan hjælpe dig med den videre proces.
Med venlig hilsen
Rasmus Lindsten
Advokat, Partner
25.02.2025 09:07:19
Spørgsmål:
Hej, jeg flytter i ejerlejlighed og ifm. med renovering af badeværelse i min nye lejlighed vil min underbo have en skriftlig aftale (dokument på 2 sider) og lægger bl.a. op til: de – for min regning – vil have ret til at få arbejdet færdiggjort af en anden håndværker, hvis projektet bliver mere end 14 dage forsinket, at jeg skal betale for genhusning af dem, hvis ikke de kan benytte bad/toilettet i mere end én dag (selvom der er adgang til bad og toilet i ejendommen), at jeg skal betale for professionel rengøring, at både loft og væg ned til fliser skal males osv. Jeg har allerede skriftligt bekræftet, at jeg naturligvis dækker udgifterne forbundet med at reetablere, så deres lejlighed fremstår som inden jeg får adgang til lejligheden. Jeg benytter prof håndværkere (medlem af DI og med autorisation). Kan de kræve de nævnte ting og kan de nægte mig adgang, hvis ikke jeg skriver under?
Svar:
Jeg synes det, ud fra din beskrivelse, lyder som om, at den ikke er fordelagtig for dig, samt at den går udover hvad de kan kræve.
Jeg vil helt klart anbefale, at du kontakter en BOLIGadvokat og gennemgår aftalen sammen med denne.
Med venlig hilsen
Rasmus Lindsten
Advokat, Partner
25.02.2025 09:02:46
Spørgsmål:
Der er fundet fugt i vores ejerlejlighed. Det kommer fra ydermuren hvor der er revner i murværket (fagmand har kigget på det). Revnerne i ydermuren udbedres på ejerforeningens regning. Men de vil ikke tage ansvar for følgeskaderne i vores vægge som er ramt af skimmelsvamp. De henviser til vedtægterne som siger al indvendig vedligehold er ejernes ansvar. Vores egen forsikring vil ikke dække, da det er en bygningsdel og henviser til ejendomsforeningens forsikring. Men denne dækker ikke skimmel. Jeg vil spørge om skaden på vores vægge skal dækkes retsmæssigt af ejerforeningen (da skaden er en følgeskade på misvedligeholdelse af ydermur) eller af os?
Svar:
Kære Spørger,
Spørgsmålet kræver indsigt i alle sagens forhold for at kunne besvaret konkret og vurderes korrekt.
Men såfremt det lægges til grund, at skaderne på jeres indvendige vægge er en følge af fugtforholdet, er det formentlig ejerforeningen, der skal stå for udbedringen heraf, uanset om I har den indvendige vedligeholdelse. Dette skyldes at forholdet/skaden på væggene er opstået grundet foreningens manglende vedligeholdelses af udvendige forhold, og dermed er der grundlag for erstatningsretsligt at anse foreningen som ansvarlig.
Med venlig hilsen
Cecilia Nakskov Veistrup
Advokat (L)
25.02.2025 08:59:39
Spørgsmål:
Kære jer Vi har kig på en grund hvorpå der ligger en privatservitut, som begrænser anvendelsen af ca 15 pct. af grunden. Der står bl.a. ‘at der på den ikke må opføres bygninger og ikke på den haves beplantning af over en m.s højde.’ Kan man på den baggrund anse at grundværdien skal nedsættes med 15 pct. således, at der tages hensyn til denne begrænsning og man ikke bliver skattemæssigt belastet af denne del?
Svar:
Kære Spørger,
Dit spørgsmål bør fremsættes for skattemyndighederne, idet skatteforhold i alle henseender afgøres konkret af myndighederne.
Med venlig hilsen
Cecilia Nakskov Veistrup
Advokat (L)
25.02.2025 08:49:51
Spørgsmål:
Kære BOLIGadvokat, 2 spørgsmål: Jeg har boet i snart 3 år sammen med min ven. Vi har delt min lejlighed og alle udgifter ligeligt. Jeg ejer (en andelsbolig) hvor det kun er mig der står på andelbeviset. Spørgsmål 1) Kan han min ven overtage andelen, hvis jeg vil flytte over til min kæreste og ud vil af andelen? Spørgsmål 2) Kan han overtage halvdelen af andelen, så jeg kan få nedbragt min gæld / så vi kan dele alle udgifter ligeligt? Altså kan han komme på andelsbeviset så han betale halvdelen af lånet?
Svar:
Kære Spørger
Om du kan overdrage andelen til din ven afhænger af hvordan vedtægterne behandler dette forhold. Det er ofte – men ikke altid – omtalt i vedtægterne.
Du vil kunne overdrage halvdelen af lejligheden, men du risikerer at andelsboligforeningen vil stille krav om at du fortsat bebor lejligheden.
Med venlig hilsen
Thomas Damsholt
Advokat (H)
24.02.2025 08:43:55
Spørgsmål:
Hejsa I forbindelse med en skade på huset, vil forsikringsselskabet gerne se tilstandsrapport. Den er udarbejdet ifm. huskøb i 2006. Kan vi finde den frem?
Svar:
Den burde være tilgængelig, hvis i klikker på dette link og følger fremgangsmåden: https://boligejer.dk/om-at-se-tilstandsrapporter
Med venlig hilsen
Rasmus Lindsten
Advokat, Partner
17.02.2025 09:29:07
Spørgsmål:
Vi er ved at købe en bolig der på nuværende tidspunkt har erhvervs status – når vi overtager boligen laver vi den om til privat bolig, og den byggetilladelse er på plads. Mit spørgsmål handler om energimærkningen , som er relevant ift. tilskud ved energi optimering. Skal en bolig som sælges som erhverv ikke også have en energi mærkning? eller kan sælger godt sælge den uden at have lavet en energi mærkning?
Svar:
Kære spørger
Jo, ejendommen skal energimærkes.
Med venlig hilsen
Thomas Damsholt
Advokat (H)
17.02.2025 09:20:13
Spørgsmål:
Hej Vi bor i en stue ejerlejlighed, foruden os er der en 1 og 2 sal med hver sin ejer vi er dermed en ejerforeningen på 3 ejer. Siden 1999 eller deromkring har der været “kamp” om den carport der står på fælles arealet. Skal lige siges vi flyttede ind i 2022 1 salen 2024 og 2 sal 2019 dermed viste alle inden de købte at den carport var tiltænkt stuen. Der er tinglyst et dokument hvori der står at vi har eksklusiv brugsret til carporten hvori der er anført med mål hvad 1 og 2 sal har på modsatte side samt et skur de kan opfører osv. sagen er den at nu vil de 1&2 sal opfører en carport/garage på deres p pladser de har eksklusiv brugsret på. Spørgsmålet er kan de gøre det uden min accept? Kan vi bygge vores carport om til en mere opdateret version uden at spørge dem? Vil de til en hver tid ku gå sammen og holde sammen mod mig så alt kan trumfes igennem med 2/3 afstemning?
Svar:
Som udgangspunkt kan der træffes beslutninger af væsentlig betydning med 2/3 flertal. Der kan imidlertid i vedtægterne være besluttet noget andet, ligesom de konkrete vedtægter kan indeholde bestemmelser, hvoraf der ved fortolkning kan udledes et særligt hensyn, som kan begrunde en strengere majoritet i en given situation.
Uden konkret indsigt i jeres vedtægter, er det ikke muligt at besvare dit spørgsmål nærmere konkret. Jeg vil derfor anbefale dig at tage kontakt til en boligadvokat med henblik på at modtage rådgivning med afsæt i en indsigt i vedtægterne og den givne situation.
Med venlig hilsen
Cecilia Nakskov Veistrup
Advokat (L)
11.02.2025 07:39:18
Spørgsmål:
Hej Boligadvokater Vi skal i gang med en renovering af vores badeværelse, hvor vi skal have banket en afløbsskål op for, at vi kan sikre os, at den nye VVS installationen er lovlig. Vi kan risikere at banke igennem til underboen, da der ikke er så dybt ned til underboen. Vi har fået OK fra bestyrelsen til dette, men kan vores underbo nægte os adgang, til boligen? Vi sikrer os, at alle ting hos underboen bliver udbedret på vores regning og at underboen mærker mindst mulige gener ifm. renoveringen.
Svar:
Kære spørger
Det kan en underbo i en andelsboligforening eller en ejerforening ikke modsætte sig.
Med venlig hilsen
Thomas Damsholt
Advokat (H)