Vælg advokatforbeholdet til og spar penge

 

Antallet af førstegangskøbere, der vælger advokatforbeholdet til, er få sammenlignet med anden- og tredjegangskøbere. Fravalget af juridisk rådgivning kan dog blive en dyr fornøjelse, hvis der dukker uforudsete overraskelser op efter købsaftalen er underskrevet. Et advokatforbehold giver boligkøbere en gratis mulighed for at fortryde.

Når man sætter sin underskrift på en købsaftale, er alting ikke nødvendigvis i orden. Hos Danske BOLIGadvokater oplever man ofte, at der viser sig at være skjulte fejl ved boligen, mangelfulde købsaftaler, ulovlige delaftaler eller noget helt fjerde, som almindelig lægmand ikke har en kinamands chance for at vide. Det er derfor vigtigt, at man som boligkøber sikrer sig mod ubehagelige overraskelser. Det gøres nemmest ved at få tilføjet et advokatforbehold i købsaftalen. Forbeholdet sikrer, at man som køber gratis kan træde ud af handlen.

”Et advokatforbehold giver køber mulighed for at få gennemgået købsaftalen med uvildige juridiske øjne efter den er underskrevet. Som regel får man 3-5 hverdage ekstra. På den måde kan køber få en professionel vurdering af ejendommen, samtidig med at man får en gratis mulighed for at fortryde handlen. Hvis man ombestemmer sig, skal man kun betale advokatens salær, hvilket er meget billigere end at skulle betale 1 pct. af købesummen til sælger’’, siger Niels Erlandsen, der er advokat og formand for Danske BOLIGadvokater.

Alle boligkøbere er omfattet af den lovpligtige fortrydelsesret på seks hverdage, men det er vigtigt at vide, at det koster dyrt at bruge denne fortrydelsesret. 1 pct. lyder ikke af meget, men blot 1 pct. af en bolig til 5 mio. kroner er sure lærepenge for de fleste.


Lært lektien

En tidligere undersøgelse foretaget af Danske BOLIGadvokater viste, at 40 pct. af boligkøbere i aldersgruppen 18-34 år troede, at ejendomsmægleren også er deres rådgiver, når de skal købe bolig. Samme undersøgelse viste, at mange førstegangskøbere helt undgår at søge hjælp hos en advokat. For anden- og tredjegangskøbere er sagen dog en helt anden. Her kan man nemlig tale om at have lært lektien, idet mere end hver anden aktivt tilvælger advokatbistand.

”Det siger lidt om boligmarkedet og oplevelsen som køber, når mange ender med at tilvælge advokatbistand efter deres første bolighandel. Mange af de bolighandler, der ender ulykkeligt for køberne, kunne være undgået med uafhængig rådgivning om de juridiske og økonomiske aspekter ved et boligkøb,” siger formanden for Danske BOLIGadvokater, Niels Erlandsen.


Husk også den uafhængige rådgivning

Som boligkøber kan det være fristende at lade sig overbevise af ejendomsmægleren, men har man først skrevet under, så klapper fælden. Det kan være dyrt at udbedre alvorlige fejl ved en ejendom, ligesom man i værste fald kan ende med en bolig, der er umulig at komme af med igen uden et stort økonomisk tab. Et boligkøb er den største investering, man gør sig her i livet, så uvildig ekspertviden bør altid vælges til, fastslår Niels Erlandsen fra Danske BOLIGadvokater:

”Særligt for førstegangskøbere gælder det, at alt for mange står tilbage med oplevelsen af en bolighandel, der ikke var som forventet, eller med en bolig, der er anderledes end ejendomsmægler eller køberrådgiveren gav udtryk for. Det er uafhængig rådgivning hos en certificeret BOLIGadvokat med til at eliminere’’.



Faktaboks:

Advokatforbeholdet kan downloades gratis på www.danskeboligadvokater.dk. Desuden tilbyder alle medlemmer af Danske BOLIGadvokater et gratis og uforpligtende formøde.


TILBAGE