Tjek, om boligrådgiveren er sælger | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Tjek, om boligrådgiveren er sælger

Mange bruger efterårsferien på at søge bolig – måske i samråd med resten af familien og selvfølgelig banken. Men en alliance med en uafhængig rådgiver bør have førsteprioritet.

Der er øjeblikke, man aldrig glemmer. At få nøglen til sin egen lejlighed eller sit eget hus er et af de øjeblikke. Fra nu af kan det ikke gå galt. En romantisk følelse, som desværre ikke altid holder stik i virkeligheden.

”Hvad mange glemmer er, at en ejendomsmægler er sælgers rådgiver, og at bankens rådgivning afgøres af hvilke produkter banken har fordel af at  sælge. ”Derfor bør boligkøbere benytte sig af en uafhængig og certificeret rådgiver med speciale i bolighandel, siger formanden for Danske BOLIGadvokater, Jan Schøtt-Petersen.

Hen over efteråret lokker salgsannoncerne, herunder de selv-salg-annoncer, der bliver mere og mere populære.  I nogle områder er boligmarkedet ved at være overophedet, så derfor skal det gå stærkt, når boligen er fundet. Jan Schøtt-Petersen fortæller, at alle 140 certificerede BOLIGadvokater fordelt over hele landet, tilbyder et gratis formøde, så man nemt og hurtigt at komme videre, når man på ganske kort tid skal til at forhandle med de mere eller mindre professionelle sælgere.

Når købere er på udkig efter drømmeboligen, kigger de først og fremmest på prisen. Prisen er omdrejningspunktet, og mange tror, at det er fint, hvis de selv har forhandlet et nedslag. De glemmer blot, at prisen måske fortsat kan være alt for høj, hvis der i købsaftale eller dokumenter i øvrigt gemmer sig forhold, som  burde trække prisen yderligere ned. Det kan fx  være bemærkninger i tilstandsrapporten som fjerner forsikringsdækningen,  eller badeværelsesrenoveringen som ikke er udført korrekt, og hvad med den afblændede olietank, som sælger fraskriver sig ansvaret for i købsaftalen?

Jan Schøtt-Petersen forklarer: ”Når køberne kontakter os, søger de 100% uafhængig rådgivning, der alene tager udgangspunkt i deres interesser. Af kundernes evaluering fremgår det at vi vælges, fordi vi udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet. Dertil kommer kravet, om løbende efteruddannelse, så medlemmerne er fuldkommen opdateret på at kunne yde god rådgivning om boligkøb”.

For en sikker bolighandel anbefaler Jan Schøtt-Petersen, at køberen indføjer et advokatforbehold i købsaftalen, så et køb er på betingelse af advokatens godkendelse. Det er vigtigt, at advokatforbeholdet formuleres fuldkommen korrekt, hvis man skal have sikkerhed for at kunne trække sig ud af handlen uden betaling til sælger.


TILBAGE