Boom på sommerhuse i vente | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Regeringen ønsker billigere lån til sommerhuse

Regeringen bestående af Venstre, Liberal Alliance og De Konservative har i sit regeringsgrundlag lagt op til at hæve belåningsgraden på sommerhuse og fritidsboliger fra 60 pct. til 75 pct.

Hvis det lykkes for regeringen at samle et flertal vil det blive billigere at finansiere et sommerhus, fordi banklån med høje rentesatser kan skiftes ud med de langt billigere realkreditlån.

Antallet af solgte sommerhuse har i de seneste par år vist beskedne stigninger og det samme har salgspriserne.  Fra tredje kvartal 2015 til tredje kvartal 2016 steg priserne på sommerhuse på landsplan med 2,0 pct. Største stigning havde Region Nordjylland med 6,3 pct. og Region Sjælland med 3,9 pct.

Advokat Peter Boe Christensen, Danske BOLIGadvokater, forudser at en lånegrænse på 75 pct. i første omgang vil stabilisere priserne.

”På sigt kan det måske give anledning til forøget efterspørgsel og stigende priser. En forøgelse giver også større valgmulighed mellem lån i sommerhuset eller den helårsbolig, som de fleste sommerhusejere også har. Denne fleksibilitet burde også styrke sommerhusmarkedet,” siger Advokat Peter Boe Christensen og fortsætter:

”Beliggenheden er meget afgørende for købsprisen. I mit område for eksempel er det attraktivt at købe sommerhus i Blåvand, og det trækker priserne op dér.”

Er du klædt på til at købe sommerhus?

Inden du for alvor går i gang med at undersøge markedet, er det en god idé at have afklaret en økonomisk ramme – hvor meget vil du investere i et sommerhus og hvad kan din økonomi bære? Der udover skal du bl.a. overveje beliggenhed, transporttid, husets størrelse, stand og vedligeholdelse.

Beliggenheden bestemmer i høj grad sommerhusets pris. I de mest eftertragtede områder som f.eks. Skagen og Sjællands nordkyst kan priserne være flere gange højere end i mindre eftertragtede områder.

Inden sommerhuset købes kan det være en god idé at leje et sommerhus i det område, hvor du overvejer det skal ligge. Tag også gerne en snak med de evt. kommende naboer.

Boligadvokaten kan rådgive om alle aspekter vedrørende handlen, og det er værd at bemærke, at køb af et sommerhus er noget helt andet end køb af et parcelhus:

”Modsat helårshuset handler det jo ikke bare om at bo godt et rart sted.  For nogle er det primært en stor udlejningsindtægt, der er motiverende. For andre er det ønsket om et rekreativt sted. Andre tænker i investering og værdistigning, og for mange er det en kombination. Er det investering har beliggenheden typisk større betydning end, hvis man vil have store lejeindtægter, hvor faciliteterne i huset og området ofte er afgørende for indtægtsmulighederne,” siger boligadvokat Peter Boe Christensen.

Stor forskel i bidragssatser

Selv om du kan finansiere en større del af købet med lån i en kreditforening med en lav rente, så skal du være opmærksom på, at der ved finansiering af sommerhuse kan være stor forskel på, hvad de enkelte kreditforeninger opkræver i bidragssats.

Derudover skal du hvis du udnytter den nye lånegrænse stadig finansiere de sidste 25 pct. Det kan enten være i form af egen udbetaling eller et boliglån – dvs. et banklån med sikkerhed i boligen. Men et boliglån er en relativt dyr måde at finansiere dit køb på – her skal du sammenligne omkostningerne målt i ÅOP (årlig omkostning i procent).

Har du en friværdi i en helårsbolig kan du undersøge, om det vil være billigst at optage et lån i dén, som helt eller delvist kan finansiere køb af et sommerhus?

Du kan vælge at lade boligadvokaten hjælpe dig med alle led i handlen af sommerhus, eksempelvis, vurdering, prisforhandling, gennemgang og rådgivning om ejendommens dokumenter, finansiering, berigtigelse og udlejningsaftale. Og, husk at få indføjet et advokatforbehold i købsaftalen!

Et advokatforbehold betyder, at handlen er betinget af, at din boligadvokat har sagt god for aftalen, og den sikrer, at boligadvokaten kan gennemgå alle ejendommens dokumenter og vurdere købstilbud inden for en aftalt tidsfrist.

Køb af sommerhus

Tjekliste

  • Få en vurdering af dit økonomiske råderum?
  • Hvor skal sommerhuset ligge?
  • Transporttid fra helårsboligen?
  • Hvor langt må huset ligge fra strand, skov, by, osv.?
  • Hvor stort et sommerhus har du brug for?
  • Skal sommerhuset kunne bruges både sommer og vinter?
  • Hvilke faciliteter skal der være?
  • Skal der være plads til overnattende gæster?
  • I hvilken stand skal huset være?
  • Ønsker du en naturgrund eller en have?
  • Vil du evt. bo i huset, når du bliver pensionist?
  • Skal huset kunne udlejes?
  • Er prisen rimelig i forhold til lignende sommerhuse i området?

TILBAGE