5 gode råd til andelsboligkøbere | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

5 gode råd til andelsboligkøbere – Sådan undgår du at betale penge under bordet

Markedet for andelsboliger i de større danske byer er brandvarmt, hvilket frister et stort antal sælgere til at tage en overpris. En undersøgelse fra TV 2 viser, at mere end 70 % af de boligsøgende har mødt sælgere, der kræver penge under bordet.

Læs mere her Andelsboligkøbere presses til at betale penge under bordet

Det er et skråplan, som vil underminere andelsboligtanken om beherskede priser og prisudvikling, mener Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske BOLIGadvokater, som har udarbejdet denne liste med 5 gode råd til andelsboligkøbere, som gerne vil undgå at betale penge under bordet:

1) Sig nej til handler med penge under bordet

Sig nej til at deltage i en handel, hvor der indgår penge under bordet. Du risikerer at miste betalingen, og i værste fald møder du en svindler, som sælger lejligheden til anden side, uden hensyn til dig.

2) Få hjælp af en BOLIGadvokat

Få en boligadvokat til at rådgive dig, før du skal købe en andelslejlighed. Advokaten kan rådgive dig detaljeret om købet, og hvordan du skal forholde dig.

3) Indsaml af beviser

Nogle gange ser man, at køber har lavet en skjult båndoptagelse af mødet, men bevisværdien af sådanne optagelser kan være begrænset. Hvis sælger forsøger at kræve penge under bordet, bør du:

  • Få en kvittering eller overføre beløbet elektronisk.
  • Skaffe vidner: fortæl din bank, hvorfor du hæver et stort kontantbeløb og tag så vidt muligt en ven eller et familiemedlem med, når beløbet skal betale
  • Indprent dig alle detaljer i forbindelse med den fysiske betaling, f.eks. dato og klokkeslæt, betalingsstedet, omgivelserne, sælgers påklædning, andres menneskers tilstedeværelse osv. Det kan styrke din partsforklaring ved en senere retssag, at du kan redegøre for disse ting.

4) Kræv dine penge tilbage og politianmeld sælger

Når du har betalt penge under bordet, bør du reklamere over forholdet:

  • Skriv til sælger om det ulovlige forhold og at sagen anmeldes til politiet og til andelsboligforeningen.
  • Underret andelsboligforeningen og bed andelsboligforeningen om at tilbageholde et beløb svarende til den uretmæssige betaling.
  • Anmeld sagen til politiet.

5) Kør retssag mod sælger

Såfremt din advokat mener, at sagen står bevismæssigt stærkt nok, kan der anlægges en retssag med krav om tilbagebetaling. Hvis dine indtægtsforhold betinger det, kan du opnå fri proces til sagen, eller retshjælpsdækning via din indboforsikring.


TILBAGE