Skal du købe bolig? - Få overblikket | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Overblikket – Bolighandlen fra A-Z

Der er mange ting at tage stilling til, når drømmeboligen skal købes. Klik på illustrationen til højre og få overblikket – hold musen over de enkelte punkter og læs mere.

Du vil gerne have en ny bolig. Men du ved ikke hvilken bolig eller præcist, hvor du gerne vil bo.
Du vil gerne have overblikket over din kommende bolighandel, de faldgruber, du skal undgå, og de faser, du skal igennem, før du kan flytte ind i din nye bolig.
Du bør derfor kontakte en BOLIGadvokat.
Nogle BOLIGadvokater holder gå-hjem-møder ex. BOLIGaftener, og hos en BOLIGadvokat er et formøde gratis.
Du indleder boligjagten med et besøg hos din bankrådgiver for at få en ide om, hvor meget du har råd til at købe bolig for. Det er dit eget ansvar, at banken får et retvisende billede af din økonomi.
Husk også, at der kan være forskelle på låntyper og vilkår hos såvel banker som realkreditforeninger.
De fleste indleder boligsøgningen på nettet. Her kan du se hvilke boliger, der er til salg i det område, hvor du gerne vil bo. Du kan se liggetider, sammenligne priser og meget andet. www.bolighandel.dk er et helt uafhængigt site, der også viser boliger, der kan købes direkte af sælgeren.
Du besøger de boliger, du synes bedst om, undersøger indretning, beliggenheden og de andre ting, der er vigtige for dig i dit valg af bolig. Det er en god ide at gå en tur i området, så du kan danne dig et indtryk af omgivelserne.
Du har fundet den bolig, der opfylder dine drømme, og du er klar til de indledende drøftelser med sælger.
Forhandling af priser og vilkår for overtagelse af en bolig er ikke så nemt, som mange tror. På den ene side vil du rigtig gerne have boligen, så du går nok ikke så hårdt til værks. På den anden side vil du have mest muligt for pengene og mindst muligt besvær, når du først er flyttet ind.
Tag BOLIGadvokaten med fra begyndelsen. Så sikrer du dig, at der stadig er mulighed for forhandling af både vilkår og pris, når BOLIGadvokaten har haft anledning til at gennemgå alle papirer.
Tilstandsrapporten fortæller hvilken stand, ejendommen er i. Hvad der skal udskiftes, og hvor der skal vedligeholdes først. BOLIGadvokaten vejleder dig om, hvorvidt det kan være en god ide, at du selv engagerer en bygningssagkyndig til at kigge boligen efter og få et overslag på, hvad det vil koste at få fjernet ”K’erne” og undersøgt alle ”UN’erne”, da der kan være risiko for, at der ligger større skader gemt her.
Du og din BOLIGadvokat har forhandlet jer til rette med sælger, og du underskriver bolighandlens vigtigste dokument ”Købsaftalen”. Du indsætter et ”Advokatforbehold”, så du og din BOLIGadvokat får tid til at sikre, at dokumenterne ikke indeholder overraskelser. Advokatforbeholdet betyder, at du ikke er bundet af aftalen, hvis din BOLIGadvokat efter en detaljeret gennemgang af aftalen og dokumenterne ikke kan godkende den. Eller hvis I har fundet noget, der gør det relevant at forhandle en ny pris.
I gennemsnit indgår der 150 sider i en bolighandel. Din BOLIGadvokat gennemgår alle dokumenter lige fra skorstensattest til lokalplan og servitutter. På den måde sikres du mod overraskelser, når du først er flyttet ind.
Inden handlen godkendes endeligt, skal finansieringen og forsikring helt på plads. Sammen med din BOLIGadvokat gennemgår du de forskellige tilbud, som du har indhentet, og finder det tilbud, der passer bedst til dig.
En dansk BOLIGadvokat er en af de få uafhængige rådgivere, du møder på boligmarkedet. BOLIGadvokaten har derfor ingen økonomisk interesse i at anbefale dig et produkt frem for et andet. BOLIGadvokaten rådgiver alene ud fra, hvad der er bedst for dig.
Du og din BOLIGadvokat har tjekket, at dine betingelser for at købe boligen er opfyldt, og I meddeler sælger, at alt er i orden.
Fortrydelsesretten løber sideløbende med advokatforbeholdet. Fortrydelsesretten er altid på 6 hverdage efter begge parters underskrift, men det koster 1% af købesummen at benytte sig af den. Det er derfor vigtigt, at en evt. fortrydelse sker inden for advokatforbeholdets løbetid.
Du benytter dig ikke af hverken advokatforbehold eller fortrydelsesret.
Du deponerer udbetalingen. Din udbetaling står på en spærret konto, indtil du har modtaget et anmærkningsfrit skøde, hvilket betyder, at alle papirer er i orden, og at der ikke er andre lån i boligen end dine.
Dit pengeinstitut stiller garanti for den resterende købesum, og du hjemtager kreditforeningslånet.
Danmark er det første land i verden, der tinglyser bolighandler elektronisk. Det betyder, at du og din BOLIGadvokat hurtigt og nemt kan tinglyse handlen, når sælger har givet fuldmagt hertil. Herefter kan beviset for, at boligen nu er din, udprintes. Det elektroniske skøde er din kvittering for, at du ejer boligen.
I købsaftalen fastsætter du og sælger en dato for, hvornår du kan overtage ejendommen. Denne dato kl. 12.00 modtager du nøglen, læser energimålerne mv. af. Nu er det din ejendom og dermed også dine udgifter. Din BOLIGadvokat frigiver herefter købesummen under forudsætning af, at der er anmærkningsfrit skøde, dvs. når der er sikkerhed for, at sælgers gæld er væk.
Din BOLIGadvokat udarbejder en opgørelse over evt. økonomisk mellemværende mellem dig og sælger. Det er normalt fordeling af brugsafgifter (el, vand, renovation, grundejerforening mv.)
Du har gennemført en sikker bolighandel og kan trygt flytte ind i din nye bolig.