Uenighed om fejl og mangler ved køb af andelsbolig | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Uenighed om fejl og mangler ved køb af andelsbolig

08.01.2018 12:25:27

 

Spørgsmål:

Vi har pr. 1. December købt en andelsbolig. Inden de første 14 dage er gået, laver vi en indsigelse, da der er flere ulovlige elinstallationer, en værelsesdør der ikke kan lukkes og en væg, hvor pudset smuldrer bag tapetet. Væggen kan trykkes ca. 2 cm ind, da der bag pudset er et hulrum. Det drejer sig om et areal på ca 2,5 x 1,5m. Væggen er ind til en elevatorskakte. Vires første indskydelse var, at det nok skyldes rystelser fra elevatoren, men det tyder det nu ikke på alligevel. Sælger havde monteret en stor skydelåge på ca 2,5 x 2,5m, hvor rammen var monteret i midten af det defekte område. Vores teori er nu, at det nok nærmere er rystelser fra den store låge, der er skyld i, at pudset har løsnet sig. Sælger er orienteret om sagen og vi skal nu finde et forlig. Sælger mener ikke, at hun skal betale til væggen og max halvdelen til udbedringen af el, som er vurderet til ca 8000kr. Hendes argument er, at det er en gammel ejendom og det efterfølgende er forbedringer. Ejendommen er gammel ja, men kan det være korrekt, at vi blot skal godkende, at have købt katten i sækken? Hvad hvis vores teori om, at det skyldes den store skydelåge er korrekt? Kan man så kalde det misligholdelse af lejligheden og vil det stadig kun være os der skal dække udgifterne? Bestyrelsen vil ikke blande sig i sagen, men har alligevel sagt at de dækker en byggesagkyndig, som kan vurdere, hvad skaden skyldes. Lige nu står det hele stille, da sælger ikke ønsker, at tage stilling til noget, før vi har en samlet pris på el, dør og væg. Samtidig vil hun ikke godkende, at jeg får vores elektriker til at udbedre de ulovlige installationer, da hun er i hendes ret til, at få en anden til at vælge anden. Hvordan er vores rettigheder som køber her? Håber i kan hjælpe, så vi kan komme ud af den her hårdknude.

Svar:

Kære spørger

Som udgangspunkt har sælger ansvaret for at andelslejligheden er overdraget til jer i aftalemæssig stand og uden mangler, herunder også skjulte mangler uanset om sælger kendte eller burde kende til disse.

Jeg kan forstå, at de ulovlige elinstallationer er vurderet, men det er min opfattelse, at du også må have en sagkyndig til at vurdere omfanget og årsagen til de øvrige skader/mangler. Ellers har jeg svært ved at se, hvordan I kan placere og udmåle en eventuel erstatning/godtgørelse og hvordan I kommer videre med sagen.

Jeg anbefaler dig at kontakte en advokat, der kan bistå dig – eventuelt ved udenretligt syn og skøn. Du har normalt mulighed for at få retshjælpsdækning via din private indboforsikring til retssagens/skønsforretningens omkostninger, ligesom jeg kan forstå, at boligforeningen har givet tilsagn om omkostningsdækning.

Med venlig hilsen
Anders Welding
Dansk BOLIGadvokat, Amager


TILBAGE

Spørg BOLIG-brevkassen

Søg i brevkassen

Køb bolig
Sælg bolig
Andelsbolig
Sommerhus
Nybyggeri/ombygning
Leje
Erhverv
Tvangsauktion
Ejerforhold
Dokumenter
Fejl og mangler
Økonomi
Diverse