Udløb af formidlingsaftalen | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Udløb af formidlingsaftalen

05.07.2018 10:01:43

 

Spørgsmål:

Hej,

Jeg har en ejerlejlighed til salgs og vurderer nu at skifte mægler efter udløb af formidlingsaftalen og et halvt år uden salg. I formidlingsaftalen står der: “Betaling ved salg af ejendommen efter ophør af formidlingsaftalen – Hvis der efter formidlingsaftalens ophør indgås en købsaftale på baggrund af ejendomsmæglerens indsats og uden en anden ejendomsmæglers medvirken, har ejendomsmægleren ret til betaling som om ejendommen var solgt i aftaleperioden.”

Kan jeg så risikere at skulle betale til to mæglere hvis den første mægler finder en køber efter jeg har indgået en ny aftale? Hvad burde jeg være opmærksom på ved skift af mægler?

Svar:

Hej

Som jeg læser dit brev ønsker du at skifte mægler efter udløbet af nuværende formidlingsaftale. Når formidlingsaftalen er ophørt skal mægleren stoppe alle sagsbestræbelser. Når mægleren imidlertid skriver, at han har ret til betaling såfremt der indgås købsaftale efterfølgende på baggrund af hans indsats, har han til dels ret.

Det forholder sig sådan at hvis du kort tid efter formidlingsaftalens ophør, sælger din lejlighed, uden brug af anden mægler, til en køber som ejendomsmægleren har fået kontakt til samt fremvist din lejlighed til og som har modtaget salgsmateriale af ejendomsmægleren, vil ejendomsmægleren kunne komme med påstand om at salget alene er sket grundet hans salgsbestræbelser og indsats. Hvis det er tilfældet vil mægleren have krav på vederlag.

Hvis du indgår formidlingsaftale med en ny mægler og han laver ny salgsopstilling, tager nye billeder mv. og din lejlighed bliver solgt herefter, vil den tidligere ejendomsmægler som udgangspunkt ikke have krav på vederlag. Men det kommer an på en konkret vurdering af, hvilken mæglers arbejdsindsats der ligger til grund for salget. Har du antaget en ny mægler, skal du dog ikke være nervøs for at betale vederlag til begge mæglere, da det vil være en sag mellem mæglerne hvem af dem der skal have vederlag for salget.

Du kan altså ikke risikere at skulle betale til to mæglere.

Såfremt du opsiger formidlingsaftalen inden udløbet af aftalen, skal du være opmærksom på at du kan kræves at betale et vederlag som afhænger af om der er tale om en resultatafhængig formidlingsaftale eller en formidlingsaftale efter regning”.

Med venlig hilsen
Erik Turley
Danske BOLIGadvokater, Hillerød


TILBAGE

Spørg BOLIG-brevkassen

Søg i brevkassen

Køb bolig
Sælg bolig
Andelsbolig
Sommerhus
Nybyggeri/ombygning
Leje
Erhverv
Tvangsauktion
Ejerforhold
Dokumenter
Fejl og mangler
Økonomi
Diverse