Svigermor flytter ind | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Svigermor flytter ind

06.09.2022 10:45:18

 

Spørgsmål:

Kære BOLIGadvokat

Min svigermor er boligløs og vil flytte ind på et værelse i vores hus på ubestemt tid.

Hvordan gør vi det, så vi ikke snyder skattevæsenet, men samtidig gør det så billigt for hende som muligt?

Svar:

Kære Spørger

Det er helt op til jer selv, om svigermor skal betale for at bo hos jer eller ej. Hvis I ikke ønsker betaling, kan hun blot bo hos jer, uden at det udløser en skattepligt for nogen. Jeg vil mene, at man i sådan en situation vil anse din svigermor at høre til jeres husstand.

Hvis I ønsker, at svigermor skal betale for at leje et værelse hos jer, så skal man være opmærksom på skattereglerne på området. Det er dog sådan, at der ikke skal betales skat af de første kr. 24.000 af lejeindtægterne (som minimum). Skal hun således betale leje med kr. 2.000 pr. måned eller derunder, udløser det ingen skattepligt.

Skal hun betale en større leje, afhænger skattepligten af den offentlige ejendomsværdi af huset. Der skal nemlig kun betales skat af den del af lejeindtægten, der overstiger et bundfradrag på 1 1/3 % (énentredjedel) af den offentlige ejendomsværdi. Er den offentlige ejendomsværdi eksempelvis kr. 2.250.000, skal der kun betales skat af en lejeindtægt på mere end kr. 30.000 om året, svarende til kr. 2.500 pr. måned.

Der svares almindelig indkomstskat af den del af lejeindtægten, der overstiger bundfradraget.

Hvis I bor i leje- eller andelsbolig, må I kræve helt op til 2/3 af jeres egen lejeudgift/boligafgift i leje af jeres svigermor, uden at det udløser skat.

Med venlig hilsen

Henrik Palmkvist

Dansk BOLIGadvokat, København Ø


TILBAGE

Spørg BOLIG-brevkassen

Søg i brevkassen

Køb bolig
Sælg bolig
Andelsbolig
Sommerhus
Nybyggeri/ombygning
Leje
Erhverv
Tvangsauktion
Ejerforhold
Dokumenter
Fejl og mangler
Økonomi
Diverse