Skal sælger eller jeg betale ved opdaget fejl i købt andelsbolig | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Skal sælger eller jeg betale ved opdaget fejl i købt andelsbolig

22.04.2024 11:34:10

 

Spørgsmål

Kære BOLIGadvokat,

Min datter overtager en andelslejlighed i ejendom fra 1950’erne, den 15/4. Hn har fået nøglen 2 uger tidligere. I køkken var der linoleum på gulv. Det har hun fjernet, og har konstateret en vandskade på det underliggende parketgulv. I soveværelse virker gulv meget fjedrende, Hun har haft en tømrer, som andelsboligforeningen har anbefalet, ude at se på de to ting. Tømreren konstaterer, at stavene i parketgulvet ikke hæfter på underlaget, og at der er risiko for, at der kan trædes gennem gulvet, hvis der stilles tunge ting påå gulvet. Hans abefaling er, at lægge et nyt gulv. Der mangler fejelister langs paneler, såder er spalte mellem alle paneler og gulv. Ingen af disse ting er nævnt den synsrapport, som er udleveret i forbindelse med handel. Kan disse ting kræves udbedret af sælger? Eller er det deres eget ansvar, at det ikke har opdaget det?

 

Svar

Kære spørger,

Idet der er tale om en andelsbolig gælder lovreglen om maksimalpris. Det betyder, at prisen for andelen ikke må overstige værdien af andelen i foreningens formue (andelsværdien) tillagt værdien af de forbedringer, der er udført i boligen, samt eventuelt værdien af fast installeret inventar, samt fratrukket mangler.

Hvis andelsboligen er handlet til maksimalprisen uden fradrag for de beskrevne mangler, er der grundlag for fremsættelse af tilbagebetalingskrav eller krav om udbedring af sælger for sælgers regning.

Hvis andelsboligen er handlet til mindre end maksimalprisen, bør krav i stedet fremsættes med udgangspunkt i forholdsmæssigt afslag eller erstatningskrav, hvorom der gælder særlige betingelser – herunder kan også inddrages forhold om købers undersøgelsespligt.

Idet forholdet vedrører gulv og måske forhold i etageadskillelsen, kan der være grundlag for at rette krav overfor foreningen, hvilket dog afhænger af  dels vedtægterne for foreningen og dels årsagen til problemerne, som således bør undersøges nærmere.

I anbefales at rette kravet hurtigst muligt overfor sælger samt orientere foreningen, således at et eventuelt tilbagehold i købesummen ikke udbetales til sælger, før der er sket afklaring af problematikken.
_________________________________________________

Med venlig hilsen
Cecilia Nakskov Veistrup
Advokat (L)


TILBAGE

Spørg BOLIG-brevkassen

Søg i brevkassen

Køb bolig
Sælg bolig
Andelsbolig
Sommerhus
Nybyggeri/ombygning
Leje
Erhverv
Tvangsauktion
Ejerforhold
Dokumenter
Fejl og mangler
Økonomi
Diverse