Sameje med søskende | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Sameje med søskende

02.03.2018 13:13:31

 

Spørgsmål:

Hej, min mand og jeg har 4 sammenbragte børn og de ældste er 18, 19 og 20. De er således alle i den alder hvor de snart skal flytte hjemmefra. Vores økonomi er således, at vi godt kan hjælpe med forældrekøb – men vi har ikke lyst til/mulighed for – at købe 3 lejligheder. En løsning kunne derfor være en 4-værelses lejlighed som de kan dele, og de synes selv det er en god løsning. Spørgsmålet er: Kan det være en bedre løsning at de køber lejligheden selv, end at vi køber til dem? Jeg er opmærksom på, at de mister muligheden for boligsikring. Tilgengæld slipper vi alle for hele mellemregningen omkring skat af lejeindtægt, og den kan jo blive stor med 3 lejere. Vi tænker, at vi så kan give dem hver et familielån som gør det muligt at de betaler 20% i udbetaling, og så kan de i fællesskab hæfte for resten af gælden. Der kan så laves en samejeoverenskomst så de hver især får forkøbsret til de øvrige andele, og hvis ingen vil købe, kan vi selv indtræde som ejere. Der er nemlig endnu en lillesøster som ville kunne få gavn af lejligheden om nogle år. Ved ejerlejlighed kræves naturligvis godkendelse af realkredit, men vi overvejer også denne løsning til et køb af andelsbolig.

Svar:

Kære Spørger

Der er ikke noget i vejen for at anvende en sådan fremgangsmåde, som du beskriver – dog bør det præciseres om “familielånet” er en forskudsarv eller en gave – og i givet fald skal der i et testamente tages stilling til hvordan denne forstrækning til de tre af de fire børn udlignes ved arv, hvis det er meningen, at en balance skal tilstræbes mellem børnene.

Overordnet set forekommer det mig dog, at det meget nemt kan blive børnene, der sidder med mange interne muligheder for konflikter  – bl.a. – hvem skal have førsteret til køb af eventuelle andele, der ønskes bortsolgt – og hvordan med prissætningen i disse situationer – skal den enkelte have mulighed for at leje sin boligret ud osv. osv.

En god og grundig rådgivning vil være stærkt anbefalelsesværdig 🙂 .

Med venlig hilsen/Kind regards

Erik Turley, advokat (H)
Dansk BOLIGadvokat, Hillerød


TILBAGE

Spørg BOLIG-brevkassen

Søg i brevkassen

Køb bolig
Sælg bolig
Andelsbolig
Sommerhus
Nybyggeri/ombygning
Leje
Erhverv
Tvangsauktion
Ejerforhold
Dokumenter
Fejl og mangler
Økonomi
Diverse