Retlig mangel | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Retlig mangel

11.12.2018 12:09:51

 

Spørgsmål:

Hej, vi har for ca. 5 år siden købt et hus af en sælger, der er murermester. Udover istandsættelserne på selve boligen har han revet et gammelt skur ned i haven og bygget et muret anneks i stedet for. Det vi ikke vidste, da vi købte huset, var, at en del af annekset – det er tilsyneladende bygget lidt skråt ifht skel – står på fremmed jord, dvs. på marken bag vores have.

Annekset er godkendt og optaget i BBR, men hverken sælger – der selv stod for en fremvisning – eller sælgers mægler oplyste os om forholdet. Vi fik en ide om, at der var noget galt, da vi havde spurgt en landmåler om hjælp for at få sat et hegn op. Og nu hvor vi ønsker at sælge huset – vi har kæmpet med omfattende ejerskifteskader i 4 år – gjorde en af mæglerne, vi ønskede at sælge huset igennem, os opmærksom på, at vi ikke kan sælge, så længe annekset står på fremmed jord. Han havde set på luftfotos og fortalte det ved første møde, at den var gal, og at sælger og sælgers mægler burde have oplyst om det.

Vi har skrevet til sælgers mægler, men ikke hørt noget fra ham.

Hvad skal vi gøre?

Ser meget frem til jeres svar!

Svar:

Kære Spørger,

Den omstændighed, at der tilsyneladende er opført en anneksbebyggelse der overskrider skelgrænsen vil være at betragte som en retlig mangel ved ejendommen.

Der påhviler en sælger af en fast ejendom en loyal oplysningspligt, hvilket indebærer, at sælgeren er forpligtet til at oplyse om mangelfulde forhold. En tilsidesættelse af den loyale oplysningspligt, kan resultere i, at sælger bliver erstatningsansvarlig over for køber, for den pågældende mangel. I er som sælgere forpligtet at oplyse om forholdet.

Efter denne overordnede konklusion foreligger der en del løse ender i forhold til hvordan sagen vil udvikle sig. Således er det spørgsmålet, om jeres sælger har kendt til den retlige mangel i forhold til anneksbebyggelsen. I fald dette kan dokumenteres er han ansvarlig. Situationen kan imidlertid også vise sig at skulle betragtes ud fra en hævdsvurdering, dvs. kan placeringen af annekset eventuelt konstateres at være relevant hjemlet, idet jeres matrikel kan anses for at være udvidet ud fra en hævdsbetragtning, således at placeringen af annekset dermed vil være at anerkende fra nabomatriklens side grundet hævdserhvervelsen.

For at komme videre i sagen bør I kontakte en boligadvokat, der kan være med til at vurdere de angivne ubekendte faktorer sammen med jer.

Rasmus H. E. Agathon
Danske Advokater, Frederiksberg


TILBAGE

Spørg BOLIG-brevkassen

Søg i brevkassen

Køb bolig
Sælg bolig
Andelsbolig
Sommerhus
Nybyggeri/ombygning
Leje
Erhverv
Tvangsauktion
Ejerforhold
Dokumenter
Fejl og mangler
Økonomi
Diverse