Køb af bolig som udenlandsk dansker | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Køb af bolig som udenlandsk dansker

24.09.2020 08:28:32

 

Spørgsmål:

Hej Danske BOLIGadvokater

Jeg er bosiddende i Vietnam pt. Fra sommeren 2021 kommer jeg til at være 50/50 i Danmark og Vietnam, men jeg har stadig bopæl i Vietnam og betaler skat der.

Da jeg kommer til at være så meget i Danmark – under 180 dage dog – vil jeg gerne have mig et hus. I og med jeg jo ikke kan få dansk folkeregisteradresse i huset de næste 3 år, så ser det lidt svært ud.

Jeg har kigget på bolig i Mørke, Syddjurs kommune men de er helt umulige og svarer mig slet ikke om jeg kan søge flexbolig.

Nu kigger jeg på et hus i Favrskov kommune og ville prøve at tage fat i dem.

Syddjurs siger bare, at jeg skal køe et sommerhus, men jeg vil gerne investere i et helårshus, og jeg er ikke sikker på, at jeg har råd til både sommerhus og hus, da jeg er alene.

Så mit spørgsmål er, hvordan kommer jeg igennem til kommunerne og søger om flexbolig.

Det er en jungle, og Syddjurs svarer mig ikke lige pt!

Jeg kan ikke møde op på kommunen, da jeg som sagt er i Vietnam og ikke ved, hvornår jeg kan rejse frem og tilbage igen.  Jeg er ellers normalt i Danmark 4 x om året.

Mit hovedkontor ligger i Århus, så jeg kigger lidt nord derfra, da resten af min familie er i Nordjylland.

Har I nogen gode råd eller andet?

Jeg vil prøve at skrive til Favrskov kommune eller ringe dem op i dag også.

Men jeg kan ikke lægge et bud på en bolig, før jeg ved, om jeg får lov til dette.

Svar:

Kære Spørger

Reglerne for flexboliger er forskellige i kommunerne. Det er ikke alle kommuner, der tilbyder denne ordning. Der er derfor ikke andet at gøre end at undersøge hver enkelt kommune, om ordningen om flexboliger gælder dér. For langt de fleste kommuner vil det fremgår af kommunens hjemmeside. Det bør derfor være nemt at finde svaret herpå.

Når du ved, om en kommune anvender ordningen om flexboliger, kan du som regel sende en mail med en ansøgning om anvendelse af en konkret bolig som flexbolig. Der er desværre ingen mirakelløsning, hvis kommunen ikke svarer eller er langsom herom. Du må gøre, som man gør i sådan en situation: Være insisterende og rykke ofte, både pr. mail og telefon.

Jeg forstår, at Syddjurs Kommune anbefaler dig at købe et sommerhus. Det mener jeg også, at du bør overveje i din situation. Alternativt kan du finde en lejlighed uden bopælspligt i Århus eller omegn. Der findes en del nyere bebyggelse i Hovedstadsområdet og landets større byer, som er undtaget for reglerne om pligt til helårsbeboelse. Køb af sådan en bolig kunne måske også være en løsning for dig.

Du kan sagtens ”lægge et bud” på en bolig, selv om du ikke ved, om du kan opnå ret til at anvende den som flexbolig. Du kan blot betinge dit bud heraf. Hvis sælger accepterer buddet, må du efterfølgende ansøge om tilladelse til at anvende boligen som flexbolig, og først hvis tilladelse opnås, kan handlen gennemføres. I modsat fald falder den blot bort.

Med venlig hilsen / Best regards

Henrik Palmkvist
Dansk BOLIGadvokat, København Ø


TILBAGE

Spørg BOLIG-brevkassen

Søg i brevkassen

Køb bolig
Sælg bolig
Andelsbolig
Sommerhus
Nybyggeri/ombygning
Leje
Erhverv
Tvangsauktion
Ejerforhold
Dokumenter
Fejl og mangler
Økonomi
Diverse