Ingen samejeoverenskomst | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Ingen samejeoverenskomst

16.10.2018 13:12:09

 

Spørgsmål:

Min søster købte i 1981 et hus. I 1984 betalte min mor (som i dag er 89 år) for at få bygget en etage ovenpå, hvor hun siden har boet, og hun fik derfor tilskødet en ideel anpart på 25% af ejendommen. Der er tale om et hus, som har status af enfamilieshus, og der er ikke udarbejdet samejeoverenskomst. Nu er min mor og søster blevet uvenner, da min søster mener, at hun er blevet snydt, selv om det nok snarere forholder sig omvendt.

Hvilken retsstilling har min mor? Kan hun sælge til hvem hun vil, hvornår hun vil, og til den pris hun vil? Har hun ret til at bebo 1. salen, som hun hele tiden har beboet? Har hun ret til at færdes over grunden, som hun har passet for min søster indtil for 5 år siden? Kan min mor forlange at få udformet en samejeoverenskomst, og hvad sker der, når min mor dør?

Svar:

Kære spørger

Da huset har status af enfamiliehus, og der dermed ikke er oprettet særskilt ejendomsret til etagen din mor betalte for at få opført, og der i øvrigt ikke findes en samejeoverenskomst, er udgangspunktet at de ejer huset sammen i forholdet 25:75. Når der ikke findes en samejeoverenskomst, finder almindelige juridiske regler på området anvendelse, hvorfor beslutninger skal træffes i enighed. Det betyder, at din mor og søster skal blive enige om eventuelt salg, brugen af ejendommen, mv. Kan de ikke blive enige, må de opsøge fogedretten således, at der afholdes en frivillig auktion med henblik på at få ejendommen solgt.

Det kan derfor klart anbefales, at din mor og søster tager kontakt til en boligadvokat for at nå til enighed om brug og opdeling af ejendommen således, at der kan udfærdiges en samejeoverenskomst, og der kan foretages en opdeling af ejendommen i to dele.

Med venlig hilsen/Kind regards

Erik Turley
Danske Boligadvokater, Hillerød


TILBAGE

Spørg BOLIG-brevkassen

Søg i brevkassen

Køb bolig
Sælg bolig
Andelsbolig
Sommerhus
Nybyggeri/ombygning
Leje
Erhverv
Tvangsauktion
Ejerforhold
Dokumenter
Fejl og mangler
Økonomi
Diverse