Indgår hems i boligareal? | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Indgår hems i boligareal?

03.09.2018 09:04:06

 

Spørgsmål:

Hej.

Min kæreste og jeg bor til leje i en villa ejet af en privatperson. Villaen er opdelt i 3 lejligheder (kælder, st. og 1. sal). Vi bor på 1. salen. Grundplanen her er 62 kvm, men i vores lejekontrakt står der angivet 93 kvm. Det skyldes en hems under taget, som hører med til vores lejemål. Men disse ekstra kvadratmeter er vi i tvivl, om er godkendt til beboelse? Vi kan ikke finde oplysninger om dette online? Eller hvad? Vi betaler 7000 kr eksklusiv forbrug. Det synes vi er voldsomt, hvis boligen faktisk kun er 62 kvm? Hvordan bliver vi afklaret ift. dette?

Svar:

Kære Spørger,

Ved vurderingen af, hvorvidt en hems indgår i jeres boligareal, skal hemsen opfylde nogle betingelser. For det første, må hemsen maksimalt have et gulvareal på 4,5 m2. Såfremt arealet er større, eller hemsen er lukket af mod rummet med vægge, betragtes den ikke som en hems, men derimod et selvstændigt beboelsesrum. I oplyser, at I lejer 93 kvm, hvoraf 62 kvm er grundplan. Jeg antager derfor, at jeres ”hems” har et areal på 31 kvm, og der er derfor umiddelbart vurderet tale om et selvstændigt beboelsesrum, og ikke en hems. I kan også blive klogere omkring registreringen af hemsen ved en gennemgang af ejendommens BBR-ejermeddelelse. Den kan I få adgang til via OIS.dk.

Da der er tale om et selvstændigt beboelsesrum, skal rummet opfylde bygningsreglementets krav til beboelsesrum.

I forhold til lejeniveau kan man ud fra visse forudsætninger via Huslejenævnet blive klogere på, hvorvidt der vil kunne ske en regulering.

Rasmus H. E. Agathon
Danske Boligadvokater, Frederiksberg


TILBAGE

Spørg BOLIG-brevkassen

Søg i brevkassen

Køb bolig
Sælg bolig
Andelsbolig
Sommerhus
Nybyggeri/ombygning
Leje
Erhverv
Tvangsauktion
Ejerforhold
Dokumenter
Fejl og mangler
Økonomi
Diverse