Hvem har ret til andelsboligen? | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Hvem har ret til andelsboligen?

06.04.2018 09:04:30

 

Spørgsmål:

Hej Boligadvokater,

Min tidligere kæreste og jeg er gået fra hinanden og står nu med en andelslejlighed som vi begge gerne vil have retten/ejerskabet over. Men hvem af os har mest ret til andelslejligheden? Vi står begge som ejere på andelsbeviset og vi har et stykke underskrevet papir hvor der står at jeg ejer 50% af lejligheden. Historikken er således, at vi begge boede i en anden andelslejlighed et par år. Min kæreste køber så denne nye andelslejlighed og flytter en måneds tid før vi bliver enige om at vi gerne vil bo sammen igen. Jeg sælger så min gamle andelslejlighed og køber mig ind i den nye hvor jeg betaler halvdelen. Vi har boet i den nye andelslejlighed i ca. 1,5 år.

Mit problem er, at min tidligere kæreste siger at hun juridisk har mest ret til andelslejligheden (nok lidt en trussel). Men jeg synes selvfølgelig at vi begge har lige ret til lejligheden og derfor f.eks. skal søge to mindre andele som bytte for vores nuværende som er ret stor. Vi har ingen fælles børn, men har et barn hver på 7 og 9 år. Vi er desuden ikke gift.

Svar:

Kære spørger,

Der er ingen af jer, der har mere ret til lejligheden end den anden. I er nødt til at finde en løsning sammen, da der ikke findes regler, der kan hjælpe jer ud af kniben.

Havde I været gift, eller havde der været tale om flere aktiver, som I skal dele mellem jer, kunne Skifteretten træffe afgørelse for jer om, hvem der skal have ret til lejligheden. Da I ikke er gift, og da I ej heller har lavet en aftale om, hvordan I skal håndtere en sådan situation (samejeoverenskomst), er der kun en løsning, og det er at sælge andelen på en frivillig auktion gennem Fogedretten. Problemet med dette er blot, at I formentlig begge to vil tilbyde at betale det samme, nemlig andelsboligens maksimalpris, som skal respekteres, og dermed har ingen af jer mulighed for at overbyde hinanden og dermed vinde ret til lejligheden. Heller ikke dette er således en farbar vej, og dermed vender vi tilbage til det, som jeg skrev indledningsvis: I er nødt til at finde en løsning. Ellers kan I blive nødt til at fortsætte med at eje andelen sammen, hvilken ingen af jer formentlig har nogen interesse i.

Med venlig hilsen / Best regards

Henrik Palmkvist
Danske Boligadvokater, København


TILBAGE

Spørg BOLIG-brevkassen

Søg i brevkassen

Køb bolig
Sælg bolig
Andelsbolig
Sommerhus
Nybyggeri/ombygning
Leje
Erhverv
Tvangsauktion
Ejerforhold
Dokumenter
Fejl og mangler
Økonomi
Diverse