Huseftersynsordningen | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Huseftersynsordningen

14.01.2019 10:37:07

 

Spørgsmål:

Kære Boligejere

Når der handles fast ejendom, er det et lovmæssig krav, at der foreligge en rapport over husets isoleringsgrad. Er det også lovmæssigt, at der skal foreligge en el rapport? Der stilles heller ikke krav om, at der skal være en tilstandsrapport. Det er forsikringsselskabet, som stiller dette krav for at ville forsikre. Kan man som sælger fraskrive sig sit ansvar i slutsedlen, når der handles? Mig bekendt er der ikke krav om en tilstandsrapport ved dødsboer, landbrugsejendomme, andelsboliger, men hvad med ejerlejligheder?

Svar:

Kære Spørger,

I forbindelse med handel med fast ejendom, har sælger mulighed for at anvende den populært definerede Huseftersynsordning, der er reguleret i lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom. Som sælger kan man undgå at hæfte for skjulte skader ved boligen og som køber vil man kunne tegne en ejerskifteforsikring, såfremt man handler under Huseftersynsordningen. Med en ejerskifteforsikring sikrer køber sig mod eventuelle skjulte skader ved boligen, der ikke er angivet i rapporterne. Meningen med at indhente rapporterne er således at styrke både køberens og sælgerens generelle oplysningsniveau ved handel med den faste ejendom for at begrænse ubehagelige overraskelser for parterne.

Såfremt sælger ønsker at gøre brug af ordningen, skal der indhentes tilstandsrapport, elinstallationsrapport og tilbud om ejerskifteforsikring. Undlader sælger denne ordning, kan køber ikke blive omfattet af reglerne ved selv at indhente en tilstandsrapport og ved aftale med forsikringsselskab opnå en ejerskifteforsikring.

Ift. lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom, gælder reglerne under Huseftersynsordningen principielt også for ejerlejligheder til beboelse. Idet det imidlertid i praksis ikke er muligt at få indhentet de forudsætningsvise rapporter når der er tale om ejerlejligheder, finder ordningen kun yderst sjældent anvendelse ved handel med ejerlejligheder.


TILBAGE

Spørg BOLIG-brevkassen

Søg i brevkassen

Køb bolig
Sælg bolig
Andelsbolig
Sommerhus
Nybyggeri/ombygning
Leje
Erhverv
Tvangsauktion
Ejerforhold
Dokumenter
Fejl og mangler
Økonomi
Diverse