Hundehold | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Hundehold

08.10.2018 07:19:28

 

Spørgsmål:

Hej Danske Boligadvokater.

Jeg ved ikke, om I kan svare på mit spørgsmål, men jeg prøver alligevel. Vi har fremlejet en andelsbolig fra nogle bekendte, og vi flyttede ind med vores hund, da andelsboligejeren sagde, det ikke ville være et problem, da to andre andelsejere havde hunde i den opgang, vi flyttede ind til (og der er også andre i blokken, der har hunde). Et par dage efter vi var flyttet ind, havde hende, vi fremlejer andelsboligen fra, fået besked på, at vi skulle søge om tilladelse til at have hund i lejligheden. Det gjorde vi og fik afslag, grundet at vi ikke er andelsboligejere, og at de ville hæve lejekontrakten, hvis vi ikke skaffede os af med hunden.

Mit spørgsmål er, om der er noget, vi kan gøre, om der er love, der siger, at vi ikke har samme rettighed, hvis vi kun er lejere af andelsboligen? (vores hund bliver passet hos nogle venner, da vi ikke kan miste lejligheden, vi har fremlejet). Der har ikke været nogen klager om vores hund, hun plejer aldrig at være alene i lejligheden og er ikke stor eller gør ad nogen. Jeg håber, I kan hjælpe os, da vi slet ikke ved, hvad vi har af muligheder.

Svar:

Kære Spørger,

Indledningsvist er det relevant at afgøre, på hvilket grundlag andelsboligforeningens krav om at I skal skille jer af med hunden er givet. Foreligger der eksempelvis en husordenen, hvoraf fremgår et forbud mod at have hund i foreningen?

Det er forskelligt, hvad der fremgår af den enkelte andelsboligforenings ordensreglement vedrørende hundehold. I bør derfor sætte jer ind i, hvorvidt muligheden for at have hund fremgår af et sådant ordensreglement.

Forudsat at der gælder et forbud mod hundehold eller krav om tilladelse til hundehold, er I som fremlejere forpligtet til at overholde de forpligtelser, som jeres udlejer som andelshaver i så fald er underlagt. Jeres eventuelle overtrædelse af disse kan medføre en berettiget opsigelse af jeres udlejer i sin egenskab af andelshaver, hvilket samtidig medfører at I mister retten til fremlejemålet.

Hvis husordenen eller andet ordensreglement i andelsboligforeningen ikke opstiller nogle begrænsninger vedrørende hundehold, vil der være tale om en forskelsbehandling i strid med foreningsretten, såfremt I nægtes at have hund. Det forhold, at I er fremlejere kan i udgangspunktet ikke ændre herved.

Sammenfattende vil i således skulle undersøge, hvilket såkaldt hjemmelsgrundlag, andelsboligforeningen forbyder jer at have hund på. Måtte der ikke kunne fremlægges relevant dokumentation herfor, skal I ikke tåle et forbud mod at have jeres hund – dette uanset I ikke er andelshavere.

Rasmus H. E. Agathon
Danske Boligadvokater, Frederiksberg


TILBAGE

Spørg BOLIG-brevkassen

Søg i brevkassen

Køb bolig
Sælg bolig
Andelsbolig
Sommerhus
Nybyggeri/ombygning
Leje
Erhverv
Tvangsauktion
Ejerforhold
Dokumenter
Fejl og mangler
Økonomi
Diverse