Etabliering af altaner i en andelsboligforening | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Etabliering af altaner i en andelsboligforening

12.05.2015 10:22:12

 

Spørgsmål:

Til rette vedkommende

Vi står i den situation, at flere i vores andelsboligforening er interesserede i at etablere altaner til deres lejlighed. Vi bor i et hjørne, hvilket betyder, at en del af os ikke kan få altan, men en fransk altan.

Nogle kan intet få pga af placering af køkken og badeværelse. Diskussionen går nu på, om beboerne i stuen kan få deres eget lille indhegnede område i vores fælles gård som kompensation for mindre lysindfald.

Tre til fem af os (andelsboligforeningen har 20 lejligheder) vil hverken kunne have fransk altan, altan eller terrassedør og får dermed også inddraget en del af vores fælles gårdareal, hvis det ovenstående forslag går igennem. Derved formoder vi, at vores lejligheder bliver mindre værd (der bliver nemlig også mindre afstand mellem os og vores naboer, der får altan – vi kommer til at sidde på toilettet med selskab.).

Derfor har vi (mindst) to spørgsmål:

1.Er der noget vi kan gøre for at forhindre, at nogle lejligheder i andelsforeningen bliver mindre værd, medens andre bliver mere værd?
2.Er det lovligt at inddrage areal fra et fælles gårdmiljø til “altanstørrelse”?

Svar:

Kære Spørger

Det er meget normalt, at der kan opstå den slags “grænsedragninger”, hvor nogle får glæde af nyskabelsen og andre ikke.

Det kan ofte løses ved, at man laver “en forening i foreningen” – således at kun de andelshavere, der reelt får glæde af  f.eks,  altaner etablerer en forening, der udarbejder vedtægter for bl.a. hvem der skal vedligeholde og udskifte, når den tid kommer og hvordan finansiering skal være — altså på en måde, som ikke kommer til at berøre den oprindelige andelsboligforening.

Man må se på den konkrete situation og du/I bør bede administrator udarbejde et sådant forslag, eller selv søge selvstændig bistand fra kyndig boligadvokat.

Mvh
Erik Turley
Dansk BOLIGadvokat, Hillerød


TILBAGE

Spørg BOLIG-brevkassen

Søg i brevkassen

Køb bolig
Sælg bolig
Andelsbolig
Sommerhus
Nybyggeri/ombygning
Leje
Erhverv
Tvangsauktion
Ejerforhold
Dokumenter
Fejl og mangler
Økonomi
Diverse