Brugsret af fælles indkørsel | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Brugsret af fælles indkørsel

17.05.2021 08:52:49

 

Spørgsmål:

Hej Vi er to naboer, som deler en fælles indkørsel til vores to koteletgrunde. Vi ejer hver især hver halvdel af “vejen”. Indkørslen er ikke udlagt til privat fællesvej, og der er ikke tinglyst deklarationer om en fælles brugsret til indkørslen. Vores nabo har konstant 3 biler og en båd stående i indkørslen. Det gør det derfor svært for os at komme ind og ud af indkørslen, idet vejen er smal og kun halvdelen af “vejen” kan benyttes til kørsel (naboens halvdel benyttes som angivet til parkering af båd og biler). Er der noget vi kan gøre, eller er vi tvunget til at tåle, at det kun er halvdelen af indkørslen der kan benyttes? Og er vi samtidig tvunget til at tåle, at naboer bruger vores andel af indkørslen som “kørebane”?

Vi har flere gange spurgt naboen, om båden snart bliver flyttet, og oplyst at den er generende for os. Det vil naboen dog ikke svare på. Samtidig oplever vi ofte, at naboen vil have vores gæster til at flytte deres biler, såfremt de parkerer i indkørslen, og naboen derfor ikke kan komme ud (uden at flytte sin egen række af båd og biler).

Svar:

Kære spørger

Det lyder som en vanskelig sag, og min første tanke er, det der ikke er nogen nem løsning, samt at det kan tage lang tid at løse problemet, hvis det nogensinde bliver løst.

Det bedste er helt klart at finde en løsning med naboen, som i deler indkørsel med. Løsningen bør indeholde et regelsæt for brug af den fælles indkørsel og for håndhævelse af reglerne. Endvidere bør regelsættet blive tinglyst på begge jeres ejendomme.

Hvis naboen ikke er til at tale med, kan I forsøge at kontakte kommunen og bede om kommunens hjælp. Det kan være, at kommunen kan bestemme, at den fælles indkørsel fremover skal udlægges til decideret vej. Hvis kommunen kan hjælpe hermed, vil det betyde, at indkørslen får status af vej, og at I kan kontakte politiet, hvis vejen blokeres eller benyttes på en måde, der er til ulempe for jer.

Hvis I ikke kan finde en løsning med naboen, og hvis kommunen ikke kan hjælpe jer, er der kun én mulighed tilbage, og det er et civilretligt søgsmål. Under en sådan sag kan der formentlig blive fastsat nogle rammer for brug af indkørslen, som skal respekteres.

Hvis indkørslen er stor nok, til, at den kan deles i 2, kan I også overveje muligheden for at sætte et hegn op i skellet mellem jeres grunde og på den måde lave jeres ”egen indkørsel”.

Med venlig hilsen / best regards

 

Henrik Palmkvist

Dansk BOLIGadvokat, København


TILBAGE

Spørg BOLIG-brevkassen

Søg i brevkassen

Køb bolig
Sælg bolig
Andelsbolig
Sommerhus
Nybyggeri/ombygning
Leje
Erhverv
Tvangsauktion
Ejerforhold
Dokumenter
Fejl og mangler
Økonomi
Diverse