16 års kamp for at beskytte boligkøberne | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

16 års kamp for at beskytte boligkøberne

02.06.2016 11:58:29

 

 

I snart 16 år har Danske BOLIGadvokater arbejdet for at sikre boligkøberne uafhængig rådgivning og en fair bolighandel. Her kan du møde en af foreningens passionerede powerkvinder, Tina Bach, til en snak om personlig drivkraft og arbejdet for at beskytte boligkøberne.

 

 

Tina Bach er bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater. Til dagligt sidder hun i Viborg som advokat og partner i Leoni Advokater, og i mere end 25 år har hun hjulpet både privatpersoner og virksomheder med at undgå bolighandlens faldgruber. Hun er samtidig formand for Viborg Handel, en post hun har beklædt i snart 4 år.

 

At gøre en forskel…
Hvorfor valgte du at blive BOLIGadvokat?
”Jeg har altid interesseret mig for handel. Da jeg begyndte min karriere i 1992 fik jeg en stor berøringsflade med banker og ejendomsmæglere i lokalområdet. I begyndelsen var jeg generalist, men senere blev opgaverne mere rettet mod lejeret og bolighandel. Da Danske BOLIGadvokater blev stiftet, var det naturligt for mig at fortsætte specialiseringen i det regi”, fortæller Tina Bach.

 

Hvad er det bedste ved arbejdet som BOLIGadvokat?
”Det er at vide, at jeg gør en reel forskel i folks liv. Mit job er at hjælpe folk godt i gang med livet som boligejer, blandt andet ved at vælge de rette ejerskifteforsikringer og ved at luge passager ud af købsaftalen, der ikke er til gavn for køber. Men mit job har også indimellem karakter af folkeoplysning i forhold til, hvad en BOLIGadvokat egentlig kan hjælpe med. Tit er folks indledende holdning: ’Advokaten gør nok ikke den store forskel’. Når de efterfølgende udbryder i lettelse; ’Godt vi gik til dig’, så har jeg en fantastisk dag”, fortæller hun med et smil på læben.

 

Det konkrete arbejde…
Kan du give et par eksempler på faldgruber, som du har forhindret?
”Jeg havde besøg af et ungt par, der ville købe hus på landet. Ejendomsrapporten i handlen afslørede, at der var miljøforhold, der ikke var i orden. Det betød i praksis, at der ikke var ordentligt vand til ejendommen og samtidig en olietank, der skulle fjernes. I en anden sag forsøgte mægleren i købsaftalen at få køber til at skrive under på, at hvis grunden viste sig at være forurenet, eller senere blev det, så var det udelukkende købers risiko. Den slags ansvarsfraskrivelser kan være fatale for købers økonomi, hvis de ikke bliver opdaget. Det gør mig ondt at se, når folk falder i den slags fælder, og jeg arbejder hårdt på at forhindre den slags”, pointerer hun.

 

Er der forskel på at hjælpe førstegangskøbere og flergangskøbere?
”Arbejdsmæssigt er der ingen forskel. Men med førstegangskøbere er det vigtigt, at man forsøger at gøre processen overskuelig, så de ikke føler sig overbebyrdede med ny information. Med flergangskøbere handler det ofte mere om at informere om nye regler. Mange flergangskøbere er samtidig overraskede over den grundighed, vi som BOLIGadvokater lægger for dagen. Det er jo endnu et skulderklap, der giver smil i hverdagen”, forklarer hun.

 

Inden mødet med mægler…
Hvad skal man som køber huske, inden man møder op hos ejendomsmægleren?
”Typisk gør mæglerne, hvad de kan for at overbevise køber om, at advokathjælp er unødvendig. I dag kan mæglerne jo selv udskrive skødet, og derfor støtter de ofte køber i den udbredte misforståelse, at skødet er det vigtigste papir i handlen. Faktum er imidlertid, at det er købsaftalen og bilagene, herunder servitutter, tilstandsrapport, el-rapport osv., der er de vigtigste dokumenter, for det er her, vilkårene for handlen defineres. Skødet er kun en kvittering for handlen. Mæglernes rolle hviler på en årelang tradition. I mange køberes bevidsthed er mægleren personen, der fuldt ud ordner bolighandlen. Her glemmer de, at mægleren ikke er uafhængig. Mægleren er sælgers repræsentant. Derfor vil købsaftalen ofte være spækket med ansvarsfraskrivelser og formuleringer til sælgers fordel. Som køber står man som udgangspunkt meget dårligt, hvis man ikke får uafhængig rådgivning. Det er dét, der er vores adelsmærke som BOLIGadvokater”, fortæller Tina Bach.

 

Find din nærmeste BOLIGadvokat, eller læs mere om Danske BOLIGadvokaters arbejde, på www.danskeboligadvokater.dk

 

For yderligere information, kontakt:

 

Tina Bach
Mail: tb@leoniadvokater.dk
Tlf. 86 62 06 00

 

Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet. Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel. Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag godt 150 medlemmer fordelt over hele landet. Danske BOLIGadvokater kæmper for at du kan få 100% uafhængig rådgivning. Du kan læse mere på www.danskeboligadvokater.dk, og www.facebook.com/danskeboligadvokater  og www.youtube.com/danskeboligadvokater.


TILBAGE

Spørg BOLIG-brevkassen

Søg i brevkassen

Køb bolig
Sælg bolig
Andelsbolig
Sommerhus
Nybyggeri/ombygning
Leje
Erhverv
Tvangsauktion
Ejerforhold
Dokumenter
Fejl og mangler
Økonomi
Diverse