Pas på ejendomsmæglerfælden – hold øje med unødvendige udgifter | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Pas på ejendomsmæglerfælden – hold øje med unødvendige udgifter

Man bør altid holde et vågent øje med de mange forskellige udgifter, der er forbundet med at sælge sin bolig hos en ejendomsmægler. Gebyret for indhentning af en ejendomsdatarapport koster f.eks. ofte det firdobbelte. Fortjenesten ryger direkte i lommen på mægler.

Foruden det aftalte salær kan der være en lang række forskellige udgifter knyttet til en formidlingsaftale med en ejendomsmægler, som i sidste ende kan vise sig at løbe op i mange penge. Flere af disse udgifter kan sagtens fravælges, udtaler Danske BOLIGadvokater.

’’Det er ikke sjovt at betale et gebyr til ejendomsmægleren på et par hundrede kroner for en ejendomsdatarapport, men det bliver kun værre, når sådan en rapport blot koster 70 kr., hvis man selv indhenter den. Det er de færreste klar over’’, fortæller Jacob Christensen, der er advokat og bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater.

Han uddyber: ”Det er vigtigt at være klar over, at ejendomsmægleren driver forretning. Det handler om størst mulig profit. En af metoderne er at sælge ydelser til priser, der ligger et godt stykke over det, som mægleren selv betaler”.

Jacob Christensen fra Danske BOLIGadvokater fremhæver ligeledes berigtigelsen af købet, når handlen er endelig, som et område, hvor sælger skal være særligt vaks. Ejendomsmæglere tager ofte over 10.000 kroner for berigtigelsen, selvom det reelt er en opgave, der ligger hos køber og som derfor bør være uden omkostninger for sælger. Udgiften kan ligge skjult under den afsluttende provenuberegning i stedet for at fremgå tydeligt som en del af formidlingsaftalen.


Solgt eller… Intet er gratis

Også det såkaldte ’’solgt eller gratis’’-princip kan fange uopmærksomme sælgere. Princippet går ud på, at hvis det ikke lykkes ejendomsmægleren at sælge boligen, koster det som udgangspunktet ikke noget for sælger.

Sådan er det formuleret i mange formidlingsaftaler landet over, men det er en sandhed med modifikationer. For selvom det ikke lykkedes for ejendomsmægleren at sælge boligen inden for den aftalte periode, er sælger stadig ansvarlig for udlæg såsom annoncering, udarbejdelse af salgsmateriale, fotografering mv.

For at undgå ejendomsmæglerfælden anbefaler Danske BOLIGadvokater, at sælgere er særligt opmærksomme på følgende forhold forud for indgåelsen af en formidlingsaftale:

–        Hvad koster det at komme ud af salgsaftalen, hvis du pludselig ønsker at skifte ejendomsmægler eller ikke ønsker at sælge alligevel? Sørg for at få det på plads, før du indgår en aftale med en ejendomsmægler, særligt i forbindelse med ”solgt eller gratis”.

–        Hvor meget koster de forskellige ydelser såsom ejendomsdatarapport, tilstandsrapport eller udarbejdelse af plantegning? Som sælger må du gerne skaffe det nødvendige materiale uden hjælp fra ejendomsmægleren.

’’Det er vigtigt at undersøge, hvilket ydelser ejendomsmægleren selv anskaffer og hvilket du som sælger selv kan indhente. Det er nemt og belejligt, at ejendomsmægleren håndterer det hele samlet, men det er værd at overveje, om priserne og salæret er rimeligt’’, afslutter Jacob Christensen, der er advokat og bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater, der yder rådgivning til private i forbindelse med både køb eller salg af fast ejendom.


TILBAGE