Ændringer i have skal godkendes af ejerforeningen | Danske BOLIGadvokater
Rådgiverportalen

Ændringer i have skal godkendes af ejerforeningen

19.11.2018 10:09:07

 

Spørgsmål:

Goddag,

Vi har kig på en ejerlejlighed (enkeltstående hus), som vi kender ret godt. Ejendommen består af en bygning med 5 lejligheder ud mod vejen, en gård, et baghus hvor der er én stor lejlighed. Bagved baghuset er der en have, med en lille sti ned til en offentlig parkering og havnen. Haven er i dag fælles med alle i ejerforeningen, og alle ændringer i haven skal godkendes i ejerforeningen.

Inden vi køber, vil vi rigtig gerne have retten til at ændre osv. uden at det skal godkendes i foreningen. Huset og haven ligger lige ned til havnen, hvorfor ejerforeningen ikke er interesseret i at sælge haven fra de andre lejligheder, da de så mister noget værdi.

Kan man på nogen måde gøre, så vi har ret til at ændre haven, som det passer os, uden at det skal gå igennem foreningen, men at de stadig bibeholder retten til at bruge haven (for det vil ikke genere os)?

Svar:

Kære Spørger,

Idet du angiver, at der ikke må ske ændringer i haven uden godkendelse af ejerforeningen, forudsætter jeg, at dette fremgår af foreningens vedtægter.

Såfremt I skal have en ret til at ændre haven uden forudgående godkendelse, kræver det at der foretages ændringer i ejerforeningens vedtægter. Sådanne ændringer til vedtægter skal behandles og godkendes af generalforsamlingen med kvalificeret flertal. Derudover skal visse vedtægtsbestemmelser godkendes af alle berørte medlemmer. Et eksempel herpå kunne være en indskrænkning af ejerens råderet.

På baggrund af det ovenfor angivne, vil du således kunne konstatere, at det ikke uden ejerforeningens medvirken vil være muligt at foretage ændringer i haven. Om man herefter vil søge hver beslutning om eventuel ændring godkendt af ejerforeningen fra gang til gang, eller om man vil forsøge at få vedtægterne ændret, således at den ejerlejlighed I påtænker at erhverve tildeles en ret til at ændre haven (eller en del heraf) uden hver gang at skulle forelægge for foreningen, kan man herefter overveje. Uanset hvad må det imidlertid konkluderes, at I for at kunne foretage ændringer i haven kommer til at skulle indhente ejerforeningens samtykke i et eller andet omfang.

Med venlig hilsen

Rasmus H. E. Agathon
Danske Boligadvokater, Frederiksberg


TILBAGE

Spørg BOLIG-brevkassen

Søg i brevkassen

Køb bolig
Sælg bolig
Andelsbolig
Sommerhus
Nybyggeri/ombygning
Leje
Erhverv
Tvangsauktion
Ejerforhold
Dokumenter
Fejl og mangler
Økonomi
Diverse